Sylvi Ry (eli Sylvi lieskauuni )

Unelmista totta

Juhannusviikolla 2016 valmistui talkoilla lieskauuni eli puilla lämmitettävä keramiikkauuni Pielaveden Pajuskylään. Kesän valoisimpana päivänä 21.6 uuni sai nimekseen Sylvin. Nimi on sinällään kaunis mutta halusimme myös samalla kunnioittaa kulttuurihenkilönä tunnettua Sylvi Kekkosta.

Sylvi Ry

Sylvi Ry huolehtii uunista ja sen päämääränä edistää taidekäsityön toimintaedellytyksiä Ylä-Savossa sekä tukea kansainvälisyyttä ja kansainvälistä yhteistyötä taidekäsityöläisten ja muiden taiteen alan toimijoiden keskuudessa (poikkitaiteellisuus). Yhdistys huolehtii puupolttoisesta keramiikkauunista (lieskauunista) ja järjestää sen yhteyteen erilaisia tapahtumia.

Avainajatuksia toiminnassamme ovat

  • kansainvälisyys ja kansainvälinen yhteistyö
  • poikkitaiteellisuus (video, maalaus, ympäristötaide, musiikki)
  • vakiinnuttaa kansainvälinen puupolttotapahtuma Pielavedelle
  • yhteisöllisyys
  • maaseutu ja sen kehittäminen
  • erilaisuuden hyväksyminen (yhteistyö eri ikäisten, ammattilaisten ja harrastajien, paikallisten ja vieraiden, välillä)
  • olla yleishyödyllinen toimija kulttuurin parissa Ylä-Savossa

Pielavesi Woodfire Workshop

Tapahtumalla ja siihen liittyvällä koulutuksella haluamme nyt ja tulevaisuudessa tuoda esille puupolton perinteitä, elvyttää ja edistää sen käyttöä taiteena sekä käyttöesineiden valmistuksessa. Kansainvälisyys tuo tullessaan uusia tuulia ja näkemyksiä sekä taiteeseen, että elämään yleensä. Sen myötä me opimme kenties arvostamaan enemmän myös omaa kulttuuriamme.

Seuraa meitä FB sivuillamme.

Lieskauuni eli puupolttoinen keramiikkauuni

Keramiikan poltto lieskauunissa on polttomenetelmä, jossa saadaan erilainen lopputulos esineisiin kuin sähköuunissa. On olemassa myös lasitteita, jotka on tarkoitettu reduktiopolttoon (hapeton eli pelkistävä) ja niitä voi käyttää vain puu- tai kaasu-uunissa.

Käyttö- ja taidekeramiikka

Hapettomuudella ja eri puulaaduilla on vaikutusta lasitepintaan ja esineisiin. Havupuut palavat pitkällä liekillä, josta esineisiin tulee lieskakuviointia ja tuhkalasitusta. Omenapuusta saa hyviä lämpimän ruskeita sävystä. Puupolton yhteydessä on mahdollista käyttää myös suolaa ja soodaa, joilla saadaan erilaisia efektejä. Reduktiopoltolla saadaan myös savimassaan erilaisia sävyjä, kun savesta palaa happimolekyylit pois.

Puupoltossa lopputulokset ovat aina yllätyksellisiä. Itse polttotapahtuma on hyvin elämyksellinen ja yhteisöllinen kestäessään 15 - 20 tuntia. Lieskauunilla on mahdollista tehdä niin käyttöesineitä kuin taidekeramiikkaakin.